beleggen beurs pensioen

Beleggen op de beurs voor uw pensioen: dividenden vs. Groeiaandelen

Wat is dividend, wat zijn dividend aandelen en wat zijn groeiaandelen?

Dividend is de uitbetaling van een stukje van de winst aan aandeelhouders. De bedoeling hierachter is dat aandeelhouders hun dividend aandelen langer vasthouden en dat zich nieuwe aandeelhouders melden. Dividend dat wordt uitgekeerd wordt belast met dividend belasting. Bedrijven die vaak dividenden uitkeren zijn bijvoorbeeld olie- of gas bedrijven, banken, farmaceutische bedrijven en nutsbedrijven. Bij groeiaandelen wordt geen dividend uitgekeerd. Er wordt bij groeiaandelen verwacht dat de koers van die aandelen flink gaat stijgen. Bedrijven die groeiaandelen uitgeven zijn in de meeste gevallen ook bedrijven die sterk groeien zoals Amazon, Tesla en Google.

beleggen voor uw pensioenWat is het verschil tussen groeiaandelen en dividend aandelen

Het grote verschil tussen dividend aandelen en groeiaandelen:

Dividend aandelen:

Bedrijven die dividend aandelen uitgeven kiezen ervoor om aandeelhouders mee te laten delen in de winst. Hierdoor heeft dat bedrijf wel minder cash in huis en zal minder uit kunnen geven voor groei. Bedrijven die dividend aandelen uitgeven zijn vaak bedrijven die al veel langer bestaan en hun geld niet hoeven te gebruiken voor groei. Dividend aandelen groeien niet of nauwelijks in waarde.

Groeiaandelen:

Bedrijven die groeiaandelen uitgeven zijn over het algemeen bedrijven die sterk groeien. In de regel wordt over groeiaandelen geen of hoogstens erg weinig dividend uitgekeerd. Alle winst van het bedrijf vloeit terug naar het bedrijf. De aandelen stijgen meestal wel in waarde zodat u bij de verkoop van dat aandeel winst maakt.

In welke aandelen kunt u het beste investeren

In welke aandelen u het beste kunt investeren is moeilijk te zeggen. Naast de financiële mogelijkheden tot aankoop is ook de hoeveelheid energie die u kunt opbrengen voor het beheer van die aandelen van belang. Ook het risico dat u bereid bent te lopen is van belang. Het meest verstandige is om vooraf uw beleggingsdoel vast te stellen. Wilt u met de opbrengst van de aandelen uw huis financieren, wat meer extra geld genereren om van te leven of uw pensioengeld later verhogen? Dat spaardoel bepaald ook het risico dat genomen kan worden.

Voor- en nadelen van groeiaandelen en dividend aandelen

Het minste risico loopt u met dividendaandelen. Het voordeel van dividend aandelen is het feit dat de aandelenprijs vaak lager is. Elk jaar wordt dividend uitgekeerd en dat zorgt voor extra geld. De dividend aandelenprijzen zullen in de toekomst niet veel lager of hoger worden. Een nadeel van een groeiaandeel is dat deze meer onderhevig is aan schommelingen. Wanneer u groeiaandelen koopt, dient u er zeker van te zijn dat u het geld voorlopig niet hoeft te gebruiken. Het kan namelijk zomaar zijn dat een groeiaandeel ineens veel minder waard is. Maar een groeiaandeel kan ook zomaar het dubbele of meer waard worden. Heeft u meer tijd dan kunt u, door een goed beheer van groeiaandelen, geld verdienen. U kunt dan volgen wat de koers van die aandelen is en deze op het juiste tijdstip aankopen of verkopen.

investerenDe keuze voor de aankoop van groei- of dividend aandelen is aan u

De keuze voor dividend aandelen of groeiaandelen ligt helemaal bij uzelf. Kunt u het zich veroorloven om financieel een risico te lopen of gaat u voor ‘safe’. Wilt u jaarlijks wat extra geld of heeft u dat liever later wanneer u met pensioen gaat? U kunt natuurlijk ook van beide aandelen soorten een aantal aandelen kopen. Zo spreidt u uw kansen. Uit onderzoeken is gebleken dat de ene keer de dividendaandelen meer zullen opbrengen terwijl het jaar daarop de groeiaandelen het beter kunnen doen. Het blijkt dan ook dat op de lange termijn het verschil in de opbrengst van groei- of dividend aandelen niet echt groot is. Alleen wanneer u echt de markt volgt kunt u door scherp aan te kopen en op de juiste tijd te verkopen wat meer verdienen met groeiaandelen.

Voor iemand die niet actief wil beleggen kan investeren in een ETF van bijvoorbeeld de S&P 500 of de BEL20 zeker interessant zijn. Meer over wat ETF’s zijn en hoe u erin kan beleggen kan u hier vinden.

Pensioengeld verhogen door middel van aandelen aankoop

Wanneer u nu wat geld overheeft kunt u dat investeren in de aankoop van aandelen. Door het aankopen van aandelen bent u in feite aan het beleggen. Aandelen brengen in de regel een hoger gemiddeld rendement op dan sparen op een spaarboekje. Maar daar staan wel hogere risico’s tegenover. Koop daarom alleen maar aandelen met geld dat u kunt missen. Spreidt de risico’s door bijvoorbeeld dividend aandelen én groeiaandelen aan te kopen. Hoe langer u de aandelen in bezit heeft hoe meer opbrengst u kunt genereren. Zo kunt u wanneer u wat extra geld wilt genereren na uw pensioen uw aandelen verkopen.