Vastgoed: het belang van eigenaar zijn van uw eigen huis voor het pensioen start

Is investeren in een eigen huis verstandig?

Het is bijna elke Belg met de paplepel ingegeven; een eigen huis kopen is goed voor later. In België woont bijna 72% van de mensen in een eigen huis en een groot deel hiervan heeft de hypotheek ook al afgelost. Daarmee vallen voor deze mensen de maandelijkse lasten weg. Maar is het aankopen van een woning nu wel zo voordelig? U kunt door middel van een simpele berekening zien wat het rendement van een eigen woning is. Bepaal wat de huidige waarde van de woning nu is. Zoek op internet naar een woning van ongeveer de gelijke waarde in de buurt. De vraagprijs van die woning verlaagt u met 10% en dat is dan de fictieve verkoopprijs voor uw huis. Door van deze prijs de echte aankoopprijs, inclusief alle kosten voor makelaar en notaris, wordt de meer of minderwaarde bekend.

knap huisMaar met de meer- of minderwaarde berekening weet u nog niets

De meer- of minderwaarde is uw rendement. Maar hier moet het bedrag dat u overhoudt of extra hebt betaald aan de maandelijkse lasten over al die jaren af. Dat zijn dan lasten voor de hypotheek, het onderhoud en de belasting van uw huis. Tel de huurprijs die u zou moeten betalen als u geen eigen woning zou hebben erbij op. Omdat de afgelopen jaren de huren steeds hoger zijn geworden bent u naar alle waarschijnlijkheid, ondanks alle kosten, goedkoper uit met een eigen huis. Wanneer u uw eigen huis heeft afgelost kunt u de totale som die het huis opbrengt bij eventuele verkoop benutten om een ander huis mee te kopen. Of u huurt een huis en u heeft dan extra geld om bij uw pensioen te leggen.

Een eigen huis vergt onderhoud ook als je met pensioen bent

Ook als u met pensioen gaat zult u rekening moeten houden met de kosten van uw eigen huis voor onderhoud. Onderhoudskosten komen per jaar uit op ongeveer 1%. Ook al is het huis afgelost, onderhoudskosten blijven terugkomen. Dat heeft u natuurlijk niet als u huurt. Voor een huurhuis betaalt u enkel en alleen de huur. Onderhoud wordt verricht door de huiseigenaar. Voor uw eigen huis betaalt u ook onroerend voorheffing. Dit betaalt u niet voor een huurhuis.

vastgoed pensioenEen eigen huis voor een aanvullend pensioen, maar hoe dan?

Zeker wanneer u geen of heel weinig aanvullend pensioen heeft opgebouwd is een eigen huis fijn. Zoals gezegd heeft meer dan 70% van de Belgen een eigen huis waarbij een groot aantal huizen ook al zijn afgelost of bijna afgelost. Omdat het rustpensioen vrij laag is, kunt u hiervan nauwelijks rondkomen. Dan is een aanvullend pensioen een uitkomst. Maar heeft u hiervoor maar weinig of misschien helemaal niet gespaard dan biedt een omgekeerd woonkrediet misschien uitkomst. Een omgekeerd woonkrediet wordt ook wel ‘opeethypotheek’ genoemd.

Wat is een omgekeerd woonkrediet?

U kunt, zonder uw huis te verkopen, geld creëren met een omgekeerd woonkrediet. U ontvangt dan een eenmalig of een maandelijks bedrag. Een omgekeerd woonkrediet kunt u alleen afsluiten als u eigenaar bent van een volledig afbetaalde woning. De bank, bij wie u het omgekeerd woonkrediet aanvraagt, taxeert uw huis. Het bedrag dat hieruit voortkomt wordt door de bank aan u ter beschikking gesteld. Maar let op; u krijgt niet het hele bedrag want de bank houdt een stuk van dit kapitaal achter voor betaling van de rente. Helaas gaat vaak wel 40 tot 50 % van het kapitaal op aan rentebetalingen. Omdat de bank voor een omgekeerd woonkrediet zelf een hypotheek heeft genomen op uw huis moet op de vervaldag van die hypotheek het restbedrag alsnog aan de bank worden betaald. Heeft u dan geen contanten dan moet de woning alsnog worden verkocht.

Een grote woning verkopen en daarmee een kleinere woning aankopen geeft ook pensioenaanvulling

Als u ouder wordt kunt u een grote woning verkopen en daarvoor in de plaats een kleinere woning aankopen. Of u gaat huren! Het nadeel van huren is wel dat de opbrengst van uw woning maandelijks lager wordt vanwege die huur. Bij de verkoop van een grote woning ontvangt u vaak meer dan de aankoop van een kleinere woning kost. Dat overgebleven geld kunt u totaal aanwenden voor extra pensioengeld. Een ander voordeel van een kleinere eigen woning is het feit dat de onderhoudskosten lager zullen zijn, maar ook de stookkosten worden minder. U kunt bij de aankoop van een andere woning ook al rekening houden met ‘later’. Ga op zoek naar een kleinere woning in de buurt van uw kinderen of kleinkinderen. U kunt ook verhuizen naar een plek dichter bij de winkels en openbaar vervoer.