zelf beleggen voor je pensioen

Zelf beleggen voor je pensioen, wat zijn de valkuilen?

Stiekem maken we ons in de praktijk allemaal best wel wat zorgen over ons pensioen. Dat is ook niet meer dan normaal, want de alarmsignalen vliegen ons eigenlijk een beetje om de oren. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat we in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid de richting uit zullen gaan van het Amerikaanse pensioenstelsel. Deze is eigenlijk zeer eenvoudig, ze bestaat namelijk niet. In de Verenigde Staten is iedereen op zichzelf aangewezen om een bepaald pensioen te realiseren. Er bestaat dus niet zoiets als een basispensioen waar iedereen recht op heeft.

Om ervoor te zorgen dat jij eenmaal de pensioenleeftijd is bereikt niet voor vervelende verrassingen komt te staan is het altijd interessant om ervoor te kiezen om zelf aan pensioensparen te doen of te beleggen voor je pensioen. Dit gezegd hebbende brengt dit ook de nodige valkuilen met zich mee. Welke? Dat ontdek je hieronder! Lees meer

villa pensioen

Droomvilla voor je pensioen? Hoe Iberis Projects je kan helpen!

Een eigen woning in het zonovergoten Spanje is voor heel veel mensen meer dan enkel maar een jongensdroom. Heel veel Belgen beleggen tegenwoordig in een stulpje onder de Spaanse zon. Dankzij de verhuurmogelijkheden en de stijgende vastgoed prijzen worden vrij mooie rendementen behaald op het Iberisch schiereiland. Vanuit investeringsoogpunt is het een schot in de roos.  

Om die ultieme droom tot een goed einde te brengen, heb je uiteraard externe hulp nodig van een projectontwikkelaar ter plaatse. Iberis Projects is de ideale bondgenoot om een vakantievilla aan de costa te helpen bouwen. De projectontwikkelaar heeft overigens meer dan dertig jaar ervaring op de teller staan.  

Iberis Projects neemt heel wat werk uit handen bij je vastgoedbelegging

Beleggen in vastgoed is tegenwoordig trendy en hip. Niet alleen in België, maar steeds meer Belgische vastgoedinvesteerders verleggen hun grenzen naar het buitenland. Vooral Spanje lijkt de voorkeur te krijgen. Een tweede verblijf onder de Spaanse zon wint meer en meer aan populariteit.  

Iberis Projects voorkomt de addertjes onder het gras die verbonden zijn aan een Spaanse tweede verblijf. Hun externe hulp vermijdt mogelijke valkuilen zoals:  

Niet goed begrijpen wat je tekent

De grootste valkuil bij het beleggen in vastgoed in Spanje is vooral het lezen van kleine lettertjes, die je met de beste wil van de wereld niet goed begrijpt. Het leidt vaak tot een Babylonische spraakverwarring.  

Om dat euvel uit de weg te ruimen speelt Iberis Projects hier handig op in. Geen kommer en kwel meer in verband met een eventuele taalbarrière omdat alle contracten bij de projectontwikkelaar in het Nederlands worden opgesteld. Dit biedt een groot voordeel. Daarnaast kan je gesprekken voeren met een Nederlandstalige contactpersoon om je vastgoedbelegging af te ronden in je eigen moedertaal.  

Bij het afsluiten van het contract komen onder meer ook de fiscale aftrekbare aspecten ruim aan bod. 

Investeren in vastgoed met zo weinig mogelijk risico

Beleggen in vastgoed in het buitenland zoals in Spanje met bankwaarborg, zorgt ervoor dat je op beide oren kunt slapen tijdens het bouwproces. Iberis Projects garandeert een volledige productgarantie wanneer je droomvilla wordt opgeleverd.  

Je hebt een volledige controle over het concept met garantiecertificaten. Denk maar aan de Europese EPC normen die sinds 2013 in Spanje in voege zijn.  

Verlies de afstand tot de luchthaven niet uit het oog

iberis projects villa marbellaIberis Projects brengt eveneens een onooglijk probleem onder de aandacht waar je wellicht niet meteen bij stil staat om een locatie te zoeken. Op zoek naar de beste locaties, zal je als vastgoedbelegger eveneens rekening moeten houden met de afstand tot de nabijgelegen luchthaven wanneer je als investeerder in vastgoed een tweede verblijf wil aanschaffen. Het is écht investeren in je eigen geluk als je nadenkt over je gemak eens je je vakantievilla voor je pensioen in handen hebt.

Hou met andere woorden duidelijk rekening met de reistijd naar het vliegveld. Stel dat je in de nabije toekomst je vakantievilla terug wil verkopen, dan is de afstand tot de luchthaven vaak een heikel punt voor kandidaat kopers. Neem dit dus wel in ogenschouw.  

Door de band genomen moet je volgend axioma in acht nemen. Zorg dat je tweede verblijf binnen het uur van het vliegveld ligt. Zo ga je ook tolkosten in Spanje kunnen vermijden.  

De extra services tijdens je afwezigheid die Iberis Projects biedt  

De grootste externe hulp die een vastgoedbelegger in Spanje nodig heeft, is wanneer de buitenlandse eigenaar van de droomvilla niet op het Iberische schiereiland vertoeft. Door de jarenlange ervaring – meer dan 30 jaar – zette Iberis Projects op dat vlak een eigen service op touw.  

Tegen een maandelijkse betaalbare meerprijs kan je op volgende extra services beroep doen. Enkele vastgoeddiensten even op een rijtje zetten:  

Schoonmaakdienst

Om je villa in een perfecte staat te onderhouden, biedt Iberis Projects een schoonmaakdienst aan. Tijdens de afwezigheid komt met vaste regelmaat een team langs om het verlaten vastgoedverblijf onder handen te nemen met een stevige schoonmaakbeurt. Zo blijft de villa in een perfecte staat.  

Tuinman

De externe hulp van Iberis Projects situeert zich niet alleen binnenskamers van je vastgoed. Ook je tuin wordt onderhouden. Er is een service voorzien waarbij een professionele hovenier je tuin het hele jaar door komt onderhouden, samen met je privé zwembad. Na elk bezoek worden ook de elektrische installaties nauwkeurig gecontroleerd zoals bijvoorbeeld het alarmsysteem of andere elektrische installaties. 

VAPZ: Alleen voor zelfstandigen

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen; VAPZ

De VAPZ is in België een pensioenvoorziening via werkgeversbijdragen. De VAPZ behoort tot de tweede pijler. De overheid heeft zelfstandigen de mogelijkheid geboden om per jaar maximaal 9,4 % van het netto belastbaar inkomen te storten als premie. Deze premie wordt gestort in de tweede pijler en die premie is fiscaal aftrekbaar. De VAPZ premies worden privé, dus door de zelfstandige zelf gestort. Zoals gezegd is de premie die u stort aftrekbaar. Wanneer u premie stort in de VAPZ is deze in de personenbelasting voor 100% aftrekbaar onder de noemer ‘niet ingehouden persoonlijke sociale bijdragen. Daarnaast kunt u de premie ook aftrekken als sociale bijdragen. Zo kunt u tot wel 60% van de gestorte premie terugkrijgen. U bent over de gestorte premie geen premietaks verschuldigd. Dus géén 4% vennootschaps taks en ook niet de 2% die u zou moeten betalen voor een levensverzekering.

Het VAPZ is voor elke zelfstandige interessant

sparen spaarvarkenHet afsluiten van een aanvullend pensioen is voor iedereen belangrijk dus ook zelfstandigen. Alleen met een aanvullend pensioen kunt u na uw pensioenleeftijd nog een beetje comfortabel leven voor wat betreft uw inkomen. Op dit moment hebben meer dan 1,2 miljoen Belgen een pensioen dat lager ligt dan € 1500, – netto. Dat is wel bijna de helft van alle gepensioneerden in ons land. Met een VAPZ zorgt u in elk geval voor extra geld bovenop uw wettelijke pensioen. Maar door het afsluiten van een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen bespaart u nú op uw belasting én op uw sociale bijdragen. Met een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Dan houdt u na uw pensioneringsdatum het meeste geld over en zo lang als u premie betaald ontvangt u belastingvermindering die kan oplopen tot wel 60%.

Wat zijn de voordelen van een vrij pensioen voor zelfstandigen en aan welke eisen moet u voldoen

Bij een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen betaalt u premie. Deze premie mag maximaal 9,4% van uw netto belastbaar inkomen bedragen. Deze premie is fiscaal aftrekbaar waardoor u 2/3 van uw inleg terugontvangt. De premie is 100% fiscaal aftrekbaar en ook de sociale bijdragen verminderen. U kunt de premie betalen wanneer u wilt. Wilt u een extra dekking bij arbeidsongeschiktheid dan kunt u een Sociaal VAPZ afsluiten tot uw 55e jaar. Bij een sociaal VAPZ mag u 15% meer belasting aftrekken. Bent u ouder dan 55 dan kunt u wel een gewone VAPZ afsluiten. Om een VAPZ te kunnen afsluiten moet u voldoen aan een aantal voorwaarden;

 •       Uw hoofdberoep is zelfstandige
 •       Uw echtgenoot(e) werkt
 •       U bent, meer dan 4 volledige jaren, in een bijberoep zelfstandige waarbij u voldoende forfaitaire sociale bijdragen betaalt.

Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een VAPZ

Deze kosten voor het afsluiten van een VAPZ bestaan onder andere uit instapkosten, beheerskosten en uitstapkosten. Instapkosten betaalt u altijd en bedragen doorgaans tussen de 0 en 1%, afhankelijk van uw verzekeraar. Beheerskosten zijn ook afhankelijk van de verzekeraar waarbij u uw VAPZ afsluit. Bij de een betaalt u wel beheerskosten op de reserve, bij de andere niet. Uitstapkosten worden berekend wanneer u uw polis stopzet. Voor een VAPZ premie bent u geen premietaks (normaal 2% of 4,4%) verschuldigd. Het uitgekeerde kapitaal wordt belast volgens het systeem van de fictieve rente. Hiervoor wordt een bepaald percentage van het kapitaal belast in de personenbelasting gedurende 10 of 13 jaar. Het uit te betalen bedrag wordt verminderd met 3,55 % RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) bijdrage en 0% tot 2% solidariteitsbijdragen afhankelijk van de hoogte van het uit te keren bedrag.

Wanneer kunt u het beste uw VAPZ opnemen

U kunt uw polis niet stoppen voor uw 60ste jaar. Hoe later u echter de polis stopzet hoe lager die uitstapkosten zullen zijn. Uw polis heeft een eindvervaldag en dan wordt het kapitaal dat u heeft gespaard uitgekeerd. In dat geval betaalt u géén uitstapkosten. Omdat de VAPZ wordt belast met een zogenaamde fictieve rente kunt u het beste uw kapitaal laten uitbetalen vanaf uw 65ste jaar. Dan wordt die fictieve rente berekend over slechts 80% in plaats van 100% van het opgebouwde kapitaal. Die fictieve rente moet u opgeven bij de fiscus voor 10 of 13 jaar. Een fictieve rente van 80% wordt enkel en alleen berekend als u: Pas uw wettelijke pensioen opneemt én u heeft gewerkt tot uw wettelijke pensioenleeftijd.

Tot slot

Het loont dus om uw VAPZ pas op te nemen op uw 65ste jaar, plan daar dus voor. Dat geldt met name voor het belastingvoordeel dat u ontvangt. Zolang als u premie betaald heeft u een fiscaal voordeel. Laat u uw VAPZ uitkeren na uw 65ste dan heeft u nog eens 10 tot 13 jaar een voordeel. Als tip kunnen wij u nog meegeven dat hoe vroeger u start met een VAPZ hoe groter het bedrag dat u krijgt uitgekeerd én hoe hoger uw fiscale voordeel!

Vastgoed: het belang van eigenaar zijn van uw eigen huis voor het pensioen start

Is investeren in een eigen huis verstandig?

Het is bijna elke Belg met de paplepel ingegeven; een eigen huis kopen is goed voor later. In België woont bijna 72% van de mensen in een eigen huis en een groot deel hiervan heeft de hypotheek ook al afgelost. Daarmee vallen voor deze mensen de maandelijkse lasten weg. Maar is het aankopen van een woning nu wel zo voordelig? U kunt door middel van een simpele berekening zien wat het rendement van een eigen woning is. Bepaal wat de huidige waarde van de woning nu is. Zoek op internet naar een woning van ongeveer de gelijke waarde in de buurt. De vraagprijs van die woning verlaagt u met 10% en dat is dan de fictieve verkoopprijs voor uw huis. Door van deze prijs de echte aankoopprijs, inclusief alle kosten voor makelaar en notaris, wordt de meer of minderwaarde bekend.

knap huisMaar met de meer- of minderwaarde berekening weet u nog niets

De meer- of minderwaarde is uw rendement. Maar hier moet het bedrag dat u overhoudt of extra hebt betaald aan de maandelijkse lasten over al die jaren af. Dat zijn dan lasten voor de hypotheek, het onderhoud en de belasting van uw huis. Tel de huurprijs die u zou moeten betalen als u geen eigen woning zou hebben erbij op. Omdat de afgelopen jaren de huren steeds hoger zijn geworden bent u naar alle waarschijnlijkheid, ondanks alle kosten, goedkoper uit met een eigen huis. Wanneer u uw eigen huis heeft afgelost kunt u de totale som die het huis opbrengt bij eventuele verkoop benutten om een ander huis mee te kopen. Of u huurt een huis en u heeft dan extra geld om bij uw pensioen te leggen.

Een eigen huis vergt onderhoud ook als je met pensioen bent

Ook als u met pensioen gaat zult u rekening moeten houden met de kosten van uw eigen huis voor onderhoud. Onderhoudskosten komen per jaar uit op ongeveer 1%. Ook al is het huis afgelost, onderhoudskosten blijven terugkomen. Dat heeft u natuurlijk niet als u huurt. Voor een huurhuis betaalt u enkel en alleen de huur. Onderhoud wordt verricht door de huiseigenaar. Voor uw eigen huis betaalt u ook onroerend voorheffing. Dit betaalt u niet voor een huurhuis.

vastgoed pensioenEen eigen huis voor een aanvullend pensioen, maar hoe dan?

Zeker wanneer u geen of heel weinig aanvullend pensioen heeft opgebouwd is een eigen huis fijn. Zoals gezegd heeft meer dan 70% van de Belgen een eigen huis waarbij een groot aantal huizen ook al zijn afgelost of bijna afgelost. Omdat het rustpensioen vrij laag is, kunt u hiervan nauwelijks rondkomen. Dan is een aanvullend pensioen een uitkomst. Maar heeft u hiervoor maar weinig of misschien helemaal niet gespaard dan biedt een omgekeerd woonkrediet misschien uitkomst. Een omgekeerd woonkrediet wordt ook wel ‘opeethypotheek’ genoemd.

Wat is een omgekeerd woonkrediet?

U kunt, zonder uw huis te verkopen, geld creëren met een omgekeerd woonkrediet. U ontvangt dan een eenmalig of een maandelijks bedrag. Een omgekeerd woonkrediet kunt u alleen afsluiten als u eigenaar bent van een volledig afbetaalde woning. De bank, bij wie u het omgekeerd woonkrediet aanvraagt, taxeert uw huis. Het bedrag dat hieruit voortkomt wordt door de bank aan u ter beschikking gesteld. Maar let op; u krijgt niet het hele bedrag want de bank houdt een stuk van dit kapitaal achter voor betaling van de rente. Helaas gaat vaak wel 40 tot 50 % van het kapitaal op aan rentebetalingen. Omdat de bank voor een omgekeerd woonkrediet zelf een hypotheek heeft genomen op uw huis moet op de vervaldag van die hypotheek het restbedrag alsnog aan de bank worden betaald. Heeft u dan geen contanten dan moet de woning alsnog worden verkocht.

Een grote woning verkopen en daarmee een kleinere woning aankopen geeft ook pensioenaanvulling

Als u ouder wordt kunt u een grote woning verkopen en daarvoor in de plaats een kleinere woning aankopen. Of u gaat huren! Het nadeel van huren is wel dat de opbrengst van uw woning maandelijks lager wordt vanwege die huur. Bij de verkoop van een grote woning ontvangt u vaak meer dan de aankoop van een kleinere woning kost. Dat overgebleven geld kunt u totaal aanwenden voor extra pensioengeld. Een ander voordeel van een kleinere eigen woning is het feit dat de onderhoudskosten lager zullen zijn, maar ook de stookkosten worden minder. U kunt bij de aankoop van een andere woning ook al rekening houden met ‘later’. Ga op zoek naar een kleinere woning in de buurt van uw kinderen of kleinkinderen. U kunt ook verhuizen naar een plek dichter bij de winkels en openbaar vervoer.

 

 

 

 

 

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen: drie mogelijke aanpakken

Wat is langetermijnsparen?

In België is langetermijnsparen een wettelijk vastgelegde en veilige spaarformule. Dit kan worden gedaan in de vorm van een levensverzekering of een spaarverzekering. Omdat de Belgische regering deze vorm van sparen aanmoedigt kunt u, onder bepaalde voorwaarden, hiervoor fiscaal voordeel behalen tot wel 30 %. Langetermijnsparen kan worden gedaan via een ‘tak 21’ of een ‘tak 23’ verzekeringsproduct of een termijnspaarrekening. In sommige gevallen is ook een combinatie van Tak 21 en Tak 23 mogelijk. In de meeste gevallen wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd op uw 65e verjaardag.

Een levensverzekering in de vorm van een spaarverzekering ofwel een ‘Tak 21’

Een spaarverzekering, de tak 21, wordt ook wel premie verzekering genoemd. Het belangrijkste kenmerk van deze spaarverzekering is de zekerheid over uw spaargeld en wat het u zal opleveren. Zo is duidelijk wat er gebeurt wanneer u 65 jaar wordt en er wordt terugbetaald. U krijgt dan;

 •   Alle premies die u heeft betaald. Hier worden wel de kosten en belastingen bij ingehouden.
 •   Alle rentes (interesten) ofwel het gewaarborgd rendement. Deze rente wordt niet jaarlijks uitbetaald maar bij het opgebouwde kapitaal gevoegd. Zo ontvangt u ook rente op rente.
 •   Het kan zijn dat uw verzekeraar heeft afgesproken dat u meedeelt in de winst. Dan wordt dit bedrag ook uitgekeerd.

Wat zijn de keuzemogelijkheden bij het afsluiten van een spaarverzekering?

Omdat er nogal wat mogelijkheden zijn als u een spaarverzekering afsluit zetten we hiervan enkele mogelijkheden op een rijtje;

 1.     U kunt ervoor kiezen om bij het afsluiten van het contract in één keer uw premie te betalen.
 2.     Of u kiest ervoor om de premie per maand of per jaar te betalen. Dit zijn wel vaste betaalmomenten.
 3.     U kunt kiezen om een overlijdensdekking af te sluiten zodat uw erfgenamen een bepaald bedrag krijgen uitbetaald wanneer u komt te overlijden.
 4.     Kiest u voor een spaarverzekering om het geld straks te gebruiken voor een aanvullend pensioen dan kunt u hiervoor belastingvoordeel ontvangen!

verzekeringsmakelaarEen levensverzekering in de vorm van een belegging ofwel een ‘tak 23’

Bij een belegging worden de premies door de verzekeraar belegd. Van de ingelegde premie worden eerst de kosten, belastingen en een eventuele vergoeding voor een overlijdensdekking afgetrokken. Het restant van de door u betaalde premie wordt belegd door de verzekeraar. De verzekeraar investeert het geld via fondsen in obligaties of aandelen. De waarde van deze fondsen staan niet vast en veranderen elke dag. Hierdoor is het risico dat u neemt hoger omdat de premie die u inlegt ook kan verlagen. Wanneer u een spaarrekening opent in de vorm van een belegging (Tak 23) kan het zijn dat deze in goede tijden veel meer opbrengt dan een ‘gewone’ spaarrekening. Maar in slechte tijden kunt u ook alles kwijtraken. Er is echter een mogelijkheid om een levensverzekering in de vorm van een belegging af te sluiten met een kapitaalverzekering.

Wilt u met uw levensverzekering in aanmerking komen voor fiscaal voordeel dan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan

Het maximum bedrag waar u fiscaal voordeel van 30% op kunt halen is afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen. Om in aanmerking te komen voor dit fiscale voordeel moet u wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

 •   U moet het contract afsluiten vóór uw 65e verjaardag.
 •   Het contract moet minimaal 10 jaar lopen.

U kunt ook fiscaal voordeel van uw eigen woning en het fiscaal voordeel van langetermijnsparen combineren. Voor inwoners van Vlaanderen en Wallonië kan dit voor hypothecaire kredieten die vóór 2016 zijn afgesloten. Voor inwoners in Brussel geldt dat de hypothecaire kredieten moeten zijn afgesloten vóór 2017. Het bedrag mag echter niet hoger zijn dan € 2.310, -. In de meeste gevallen wordt dit bedrag al behaald met de aflossing van het hypothecair krediet.

Wat zijn de voordelen van langetermijnsparen?

Langetermijnsparen is zeer interessant wanneer u geen hypothecair krediet heeft én nog geen 65 jaar bent. U betaalt geen aflossingsbedragen voor uw hypothecair krediet en kunt het hele bedrag gebruiken om die 30% fiscaal voordeel te behalen met de premie inleg van het langetermijnsparen. Heeft u het hypothecaire krediet al afbetaald dan geldt dit ook voor u. Er moet natuurlijk wel belasting worden betaald over het gespaarde bedrag bij langetermijnsparen. De verzekeraar houdt, bij elk contract dat is afgesloten voor de leeftijd van 55 jaar, deze belasting in op uw 60e verjaardag. Wanneer u een contract afsluit na uw 55e verjaardag dan wordt deze belasting pas geheven na 10 jaar ofwel op uw 65e verjaardag. Maar deze éénmalige belasting weegt niet op tegen het fiscale voordeel dat u kunt behalen.

Sparen op een termijnrekening

Naast bovengenoemde lange termijn spaarvormen bestaat ook de mogelijkheid tot het sparen op een termijnrekening. Hiervoor moet wel direct een bepaald bedrag ingelegd worden. Dit bedrag ligt tussen een paar honderd en wel 10.000 euro. U krijgt het bedrag pas uitgekeerd op een vooraf afgesproken datum. Hierdoor is de rente die u ontvangt wel hoger. In de tussentijd kunt u niet aan dit bedrag komen.

Ook na uw 65 jaar kunt u nog profiteren van belastingvoordeel bij langetermijnsparen

De mogelijkheid tot pensioensparen stopt op uw 65e jaar. Dat geldt niet bij langetermijnsparen. U kunt hiervoor zelf de termijn waarop deze stopt bepalen. Zeker nu iedereen langer moet doorwerken is dat wel een goede zaak. Zo lang u doorgaat met premie betalen kunt u ook gebruik maken van het fiscale voordeel.

beleggen beurs pensioen

Beleggen op de beurs voor uw pensioen: dividenden vs. Groeiaandelen

Wat is dividend, wat zijn dividend aandelen en wat zijn groeiaandelen?

Dividend is de uitbetaling van een stukje van de winst aan aandeelhouders. De bedoeling hierachter is dat aandeelhouders hun dividend aandelen langer vasthouden en dat zich nieuwe aandeelhouders melden. Dividend dat wordt uitgekeerd wordt belast met dividend belasting. Bedrijven die vaak dividenden uitkeren zijn bijvoorbeeld olie- of gas bedrijven, banken, farmaceutische bedrijven en nutsbedrijven. Bij groeiaandelen wordt geen dividend uitgekeerd. Er wordt bij groeiaandelen verwacht dat de koers van die aandelen flink gaat stijgen. Bedrijven die groeiaandelen uitgeven zijn in de meeste gevallen ook bedrijven die sterk groeien zoals Amazon, Tesla en Google.

beleggen voor uw pensioenWat is het verschil tussen groeiaandelen en dividend aandelen

Het grote verschil tussen dividend aandelen en groeiaandelen:

Dividend aandelen:

Bedrijven die dividend aandelen uitgeven kiezen ervoor om aandeelhouders mee te laten delen in de winst. Hierdoor heeft dat bedrijf wel minder cash in huis en zal minder uit kunnen geven voor groei. Bedrijven die dividend aandelen uitgeven zijn vaak bedrijven die al veel langer bestaan en hun geld niet hoeven te gebruiken voor groei. Dividend aandelen groeien niet of nauwelijks in waarde.

Groeiaandelen:

Bedrijven die groeiaandelen uitgeven zijn over het algemeen bedrijven die sterk groeien. In de regel wordt over groeiaandelen geen of hoogstens erg weinig dividend uitgekeerd. Alle winst van het bedrijf vloeit terug naar het bedrijf. De aandelen stijgen meestal wel in waarde zodat u bij de verkoop van dat aandeel winst maakt.

In welke aandelen kunt u het beste investeren

In welke aandelen u het beste kunt investeren is moeilijk te zeggen. Naast de financiële mogelijkheden tot aankoop is ook de hoeveelheid energie die u kunt opbrengen voor het beheer van die aandelen van belang. Ook het risico dat u bereid bent te lopen is van belang. Het meest verstandige is om vooraf uw beleggingsdoel vast te stellen. Wilt u met de opbrengst van de aandelen uw huis financieren, wat meer extra geld genereren om van te leven of uw pensioengeld later verhogen? Dat spaardoel bepaald ook het risico dat genomen kan worden.

Voor- en nadelen van groeiaandelen en dividend aandelen

Het minste risico loopt u met dividendaandelen. Het voordeel van dividend aandelen is het feit dat de aandelenprijs vaak lager is. Elk jaar wordt dividend uitgekeerd en dat zorgt voor extra geld. De dividend aandelenprijzen zullen in de toekomst niet veel lager of hoger worden. Een nadeel van een groeiaandeel is dat deze meer onderhevig is aan schommelingen. Wanneer u groeiaandelen koopt, dient u er zeker van te zijn dat u het geld voorlopig niet hoeft te gebruiken. Het kan namelijk zomaar zijn dat een groeiaandeel ineens veel minder waard is. Maar een groeiaandeel kan ook zomaar het dubbele of meer waard worden. Heeft u meer tijd dan kunt u, door een goed beheer van groeiaandelen, geld verdienen. U kunt dan volgen wat de koers van die aandelen is en deze op het juiste tijdstip aankopen of verkopen.

investerenDe keuze voor de aankoop van groei- of dividend aandelen is aan u

De keuze voor dividend aandelen of groeiaandelen ligt helemaal bij uzelf. Kunt u het zich veroorloven om financieel een risico te lopen of gaat u voor ‘safe’. Wilt u jaarlijks wat extra geld of heeft u dat liever later wanneer u met pensioen gaat? U kunt natuurlijk ook van beide aandelen soorten een aantal aandelen kopen. Zo spreidt u uw kansen. Uit onderzoeken is gebleken dat de ene keer de dividendaandelen meer zullen opbrengen terwijl het jaar daarop de groeiaandelen het beter kunnen doen. Het blijkt dan ook dat op de lange termijn het verschil in de opbrengst van groei- of dividend aandelen niet echt groot is. Alleen wanneer u echt de markt volgt kunt u door scherp aan te kopen en op de juiste tijd te verkopen wat meer verdienen met groeiaandelen.

Voor iemand die niet actief wil beleggen kan investeren in een ETF van bijvoorbeeld de S&P 500 of de BEL20 zeker interessant zijn. Meer over wat ETF’s zijn en hoe u erin kan beleggen kan u hier vinden.

Pensioengeld verhogen door middel van aandelen aankoop

Wanneer u nu wat geld overheeft kunt u dat investeren in de aankoop van aandelen. Door het aankopen van aandelen bent u in feite aan het beleggen. Aandelen brengen in de regel een hoger gemiddeld rendement op dan sparen op een spaarboekje. Maar daar staan wel hogere risico’s tegenover. Koop daarom alleen maar aandelen met geld dat u kunt missen. Spreidt de risico’s door bijvoorbeeld dividend aandelen én groeiaandelen aan te kopen. Hoe langer u de aandelen in bezit heeft hoe meer opbrengst u kunt genereren. Zo kunt u wanneer u wat extra geld wilt genereren na uw pensioen uw aandelen verkopen.