zelf beleggen voor je pensioen

Zelf beleggen voor je pensioen, wat zijn de valkuilen?

Stiekem maken we ons in de praktijk allemaal best wel wat zorgen over ons pensioen. Dat is ook niet meer dan normaal, want de alarmsignalen vliegen ons eigenlijk een beetje om de oren. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat we in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid de richting uit zullen gaan van het Amerikaanse pensioenstelsel. Deze is eigenlijk zeer eenvoudig, ze bestaat namelijk niet. In de Verenigde Staten is iedereen op zichzelf aangewezen om een bepaald pensioen te realiseren. Er bestaat dus niet zoiets als een basispensioen waar iedereen recht op heeft.

Om ervoor te zorgen dat jij eenmaal de pensioenleeftijd is bereikt niet voor vervelende verrassingen komt te staan is het altijd interessant om ervoor te kiezen om zelf aan pensioensparen te doen of te beleggen voor je pensioen. Dit gezegd hebbende brengt dit ook de nodige valkuilen met zich mee. Welke? Dat ontdek je hieronder!

Waarom zelf beleggen voor je pensioen?

beleggen beurs pensioenIn het verleden kon er worden vastgesteld dat slechts een handvol mensen ervoor kozen om echt (actief) zelf te gaan beleggen voor hun pensioen. Het afsluiten van een pensioenspaarverzekering of geld storten in een pensioenspaarfonds was dan ook veruit de vaakst gekozen optie. In zekere zin is dit laatste natuurlijk ook een vorm van beleggen voor je pensioen, maar je geeft de controle wel uit handen aan het pensioenspaarfonds. Je bent dus na het uitvoeren van de storting niet langer zelf verantwoordelijk voor het beheer van je belegging(en). Tegenwoordig kan dat ook anders.

Zelf beleggen voor je pensioen is tegenwoordig omwille van verschillende redenen een behoorlijk stuk populairder te noemen in vergelijking met vroeger. Laat ons in ieder geval een kat een kat noemen en vooral als eerste aangeven dat de introductie van enkele nieuwe beleggingsproducten evenals de komst van online brokers zelf beleggen voor later een stuk eenvoudiger heeft gemaakt. Dat is echter niet alles. Daarnaast hechten ook nog maar weinig mensen geloof in de toekomst van de pensioenspaarfondsen en pensioenverzekeringen. Ook dit is natuurlijk een uitstekende reden om ervoor te kiezen om vooral zelf te gaan beleggen voor je oude dag.

beleggen voor uw pensioenWelke mogelijkheden bestaan er om dit te kunnen doen?

Zelf beleggen voor je pensioen kan op verschillende manieren. Hoe je jouw portefeuille voor later precies gaat samenstellen zal worden bepaald door een aantal verschillende zaken zoals:

  1. Het risicoprofiel waarover je beschikt;
  2. De leeftijd die je hebt wanneer je gaat beginnen beleggen;

Je dient je gedurende het volledige beleggingstraject voor je pensioen bewust te zijn van het feit dat je gaat beleggen voor jouw oude dag. Wanneer je beschikt over een andere beleggingsportefeuille om bijvoorbeeld wat te speculeren mag je beiden niet met elkaar verwarren. Om een duidelijke scheiding te creëren kiezen het merendeel van de beleggers er dan ook voor om voor hun pensioenaccount een extra portefeuille aan te maken bij de broker waarbij ze beleggen. Op deze manier trek je een duidelijke lijn die je ook helpt herinneren aan het belang van deze portefeuille.

Wat zijn de belangrijkste gevaren en valkuilen?

Zelf beleggen voor je pensioen kan in de praktijk absoluut interessant en lucratief zijn, maar wees je er wel van bewust dat je pad bezaaid zal liggen met obstakels. In eerste instantie betekent zelf beleggen voor je pensioen dat je op geen enkele manier kan rekenen op een bepaald fiscaal voordeel. Afhankelijk van je persoonlijke (financiële) situatie kan dat leiden tot een verlies aan rendement. Dit gezegd hebbende is dit eigenlijk nog niet eens het belangrijkste risico.

Het voornaamste risico heeft te maken met de impulsiviteit waarmee mensen bepaalde beslissingen kunnen nemen. Dit niet in het minst wanneer er op de beurs een sterk negatieve trend wordt waargenomen. Beleggers hebben vaak de neiging om te verkopen wanneer de beurzen rood kleuren terwijl je eigenlijk vooral op dat moment zou moeten instappen. Zelf beleggen voor je pensioen zorgt er in de praktijk dan ook voor dat je deze emotie onder controle moet zien te houden. Geloof ons als we zeggen dat dit veelal niet bepaald eenvoudig is, in tegendeel.

Tot slot, neem vooral geen of in ieder geval niet te veel risico’s met je pensioenportefeuille. In het merendeel van de gevallen bestaat deze dan ook hoofdzakelijk uit aandelen van gerenommeerde bedrijven die over een beperkte(re) volatiliteit beschikken. Investeren in dergelijke bedrijven zorgt er bovendien doorgaans ook nog eens voor dat je een interessant dividend mee kan pikken. Wil je toch ook een aantal groeiaandelen voor potentieel extra rendement toevoegen aan deze portefeuille? Dat kan, maar zorg er dan wel voor dat hun aandeel in de portefeuille relatief beperkt blijft.